Bekkenfysiotherapie

Mannen, vrouwen en kinderen kunnen problemen met de incontinentie krijgen omdat de bekkenbodem niet goed functioneert.
De bekkenbodem is een groep spieren die de onderkant van ons bekken afsluit. Aan de voorzijde zitten ze vast aan het schaambeen en aan de rugzijde zitten de spieren vast aan het heiligbeen- en staartbeen.
In de bekkenbodem zitten openingen van urine- en ontlastingswegen en het baringskanaal. De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in het bekken en de buik; de blaas, de endeldarm en de baarmoeder.
De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen optreden. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.
Veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

– ongewild verlies van urine en/of ontlasting veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen, veel te vaak plassen
– moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie
– verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
– pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen
– pijn in lage rug en/of bekken
– seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem

Hoe kunnen deze klachten ontstaan?

Klachten van de bekkenbodem kunnen bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie. Ook psychische factoren (zoals verdriet, onderdrukte emoties), medicijngebruik en bepaalde aandoeningen kunnen klachten veroorzaken.
De behandeling van incontinentie klachten.
De eerste keer wordt er een uitgebreide intake gedaan om precies vast te stellen wat de klachten zijn en wat uw hulpvraag is. Een behandelplan zal in overleg met u worden opgesteld. Hierin is o.a. aandacht voor uitleg/leefregels/toiletadviezen/oefeningen van de bekkenbodemspieren en ademhaling.
Voor de behandeling van de bekkenbodemklachten wordt een actieve houding en inbreng van de patiënt gevraagd, tijdens de behandeling maar ook tussen de behandelingen in.
De behandelingfrequentie is meestal 1x per 2 a 3 weken. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 2 en 8 maanden.

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Bouw van het bekken
Het bekken bestaat uit een ring die gevormd wordt door drie botstukken: linker en rechter heupbeen en heiligbeen. De bekkenhelften worden door zeer stevige gewrichtsbanden bij elkaar gehouden. De onderste twee lendenwervels zijn met dwarsverlopende gewrichts-banden verbonden aan het bekken. De bekkenring en de onderste twee lendenwervels bewegen daardoor als een systeem.

Het bekken tijdens de zwangerschap en na de bevalling
De helft van de vrouwen heeft tijdens haar zwangerschap last van klachten van en rond haar bekken. In het verleden werden deze klachten aangeduid als bekkeninstabiliteit. Tegenwoordig spreken we over bekkenpijn. Soms worden deze klachten ook veroorzaakt door een ongeval of sportblessure.

Hoe ontstaat bekkenpijn?
In de zwangerschap zijn de bekkengewrichten erg beweeglijk, De spieren rond het bekken zijn soms niet in staat om die vergrote beweeglijkheid onder controle te houden. Dit veroorzaakt dan de bekkenpijn. De pijn kan zich bevinden aan de voorzijde van het schaambeen, liezen, binnenzijde bovenbeen, stuitje, bil, bekkenbodem, onderbuik en rug. Naast de vergrote beweeglijkheid van de bekkengewrichten speelt ook de toenemende belasting door de groter wordende baarmoeder en een andere lichaamshouding een rol. Naarmate de zwangerschap vordert komt de buik meer naar voren. Ook de stand van de rug en het bekken verandert. Een verkeerde houding of overbelasting kunnen de klachten versterken. Vaak is er een verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid.
Welke klachten kunnen er zijn?
– Startpijn: pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel
– Sneller moe worden
– Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn

Hoe ziet de behandeling eruit?

Eerst wordt er een uitgebreide anamnese afgenomen om de problemen en de hulpvraag goed in kaart te brengen. Verder wordt er in overleg een behandelplan besproken waarin onder andere naar voren komt:
– Uitleg geven over de klachten
– Evenwicht vinden tussen rust en activiteit
– Houdings- en bewegingsadviezen
– Stabiliteitsoefeningen/mobiliseren SI-gewricht
– Omgaan met pijn
– Hulpmiddelen bijv. een niet elastische bekkenband

Contact persoon : Lauri Savelkaul

Praktijk  Fysio Pelvis 06-57775444

Gc Het Kruispunt en Medisch centrum laak