Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie geschikt bij veel klachten

Hier vindt u informatie over wat onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten voor u kunnen betekenen. De sportfysiotherapeut kan u bijstaan wanneer u een blessure heeft of vragen heeft om uw blessures te voorkomen. Onze sportfysiotherapeuten werkzaam in Rijswijk en Den Haag, regio Laak adviseren u over de opbouw van de training, over de juiste schoenkeuze, braces en welke sport het beste bij u past.

Wat is sportfysiotherapie?

De sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in sport en sporters. Na de studie fysiotherapie heeft hij of zij zich verder geschoold in de  sportfysiotherapie. Daardoor weet hij of zij welke eisen een sport aan het lichaam stelt, wat bewegen met ons doet en wat de motivatie van sporters zijn.

Onze sportfysiotherapeuten zijn geregistreerd bij het centraal kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en is lid van de NVFS – de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg. Deze registratie verzekert dat de NVFS sportfysiotherapeut bij- en nascholingen volgt en naar congressen gaat. Oftewel: onze fysiotherapeuten hebben de meest actuele kennis en vaardigheden in huis die gevraagd wordt van een moderne sportfysiotherapeut.

Dit stelt ons in staat om jou op het vlak van sport en gezondheid zo optimaal mogelijk te kunnen adviseren, behandelen en te begeleiden. U hoeft niet verwezen te zijn door een huisarts of medische specialist. U kunt zelf rechtstreeks met een van onze sportfysiotherapeuten een afspraak maken. Welke afspraak of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van uw verzekering.

Onze sporttherapeuten helpen u bij het beginnen met sporten

Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport, ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is hetvanwege je handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten.

Sportfysiotherapie kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan je vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden. Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraag je je af? Wel, je belt een sportfysiotherapeut bij jou in de buurt en maakt een afspraak. Tijdens die afspraak kun je de sportfysiotherapeut vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid. Hij zal ook zonodig testen als de FysioFitheidsScan bij je afnemen.

Een dergelijke test maakt hem (en jou) duidelijk hoe fit je bent. Ben je niet erg fit, wanhoop dan niet! Je bent immers op het juiste adres om fitter te worden. Want dat is de volgende stap! De sportfysiotherapeut begeleidt je hierbij. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of je komt een keer in de week langs om bij te praten en eventueel weer opnieuw een test te doen. Het is prettig te weten dat de sportfysiotherapeut samenwerkt met andere (para)medici in jouw regio. Mocht je bijvoorbeeld ook naar een diëtist willen, dan stemmen de sportfysiotherapeut en de diëtist hun begeleiding op elkaar af.

Sportfysiotherapie en effectief trainen

Je sport en met veel plezier! Je speelt competitie en je bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loop je voor jezelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen.

Bekruipt je wel eens de vraag of je goed bezig bent? Of je wel effectief genoeg traint? Of je wel genoeg drinkt tijdens het tourfietsen elke zondagochtend? Begint het je een beetje te duizelen als je nieuwe loopschoenen moet kopen en je tegenstrijdige adviezen krijgt? Ben je zwanger en wil je graag zo lang mogelijk blijven sporten?

Ga eens langs bij een sportfysiotherapeut. Deze professional heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in de sport. Hij kan zich helemaal in jou als sporter verplaatsen en je vanuit zijn deskundigheid optimaal adviseren over alles wat met je sport te maken heeft.

Wacht niet tot je een blessure hebt, maar vraag om advies als je bij elke service ‘iets’ in je schouder voelt. Laat eens naar de stand van je enkels kijken als je vaak zwikt en vraag welke schoenen je het beste kunt dragen of welke brace je kunt gebruiken.

Leg je trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de sportfysiotherapeut en kijk of je niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt. De sportfysiotherapeut heeft een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding. Hier pluk jij de vruchten van, want hij kan je weer doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist, een masseur.

Sportfysiotherapie en geblesseerde sporters

Je bent geblesseerd. Dat is balen! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding van een sportfysiotherapeut zorgen daarvoor.

Sport minded als hij is, weet de sportfysiotherapeut hoe je je voelt en hij zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij je blessure na verwijzing door de arts. Maar hij adviseert je ook hoe je tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Je loopt dan zo min mogelijk achterstand op.

Is je blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de  sportfysiotherapeut deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat je bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

De sportfysiotherapeut erkend kwaliteit

Een fysiotherapeut gespecialiseerd in sportfysiotherapie is geen alleskunner of een wondertherapeut. Een goede fysiotherapeut weet wanneer zijn deskundigheid ophoudt en zal u dan ook tijdig en gericht doorverwijzen naar een andere discipline. Onze therapeuten werken nooit alleen, maar altijd vanuit een intercollegiaal netwerk van huisartsen, sportartsen, chirurgen en orthopeden.

Onze sportfysiotherapeuten:
Johan van den Berg
Frank Schoenmakers