Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Samen Sportief in Beweging (SSiB)

Samen Sportief in Beweging (SSiB) is een leefstijlprogramma voor mensen die overgewicht hebben. Mensen met overgewicht hebben een groter risico op ziektes zoals diabetes (suikerziekte) en hartziekten.

Samen Sportief in Beweging (SSiB) is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dat betekent dat je op meerdere manieren aan de slag gaat voor een gezonder en fitter leven. Omdat een GLI uit meerdere onderdelen bestaat, wordt het ook wel een programma genoemd.

Het programma duurt 2 jaar. In het eerste jaar leert u uw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leert u de veranderingen vol te houden. U krijgt hulp van een team van professionals. Zoals een leefstijlcoach, een diëtiste, een fysiotherapeut, een oefentherapeut en sportaanbieders in uw buurt. Al deze mensen helpen je om je leefstijl te verbeteren. Het lesmateriaal staat in een deelnemersmap, maar is ook digitaal beschikbaar in een online deelnemersomgeving.

SSiB zorgt ervoor dat jij je fitter en gezonder voelt! Ook ontdek je hoe leuk het is om samen te sporten.

Het resultaat van meedoen aan een GLI is dat u zich fitter en gezonder voelt en dat u ontdekt hoe leuk samen sporten is. Kortom, u leert:

  • meer bewegen, samen en in de buurt
  • gezonder eten
  • goed slapen en ontspannen
  • hoe u om kunt gaan met problemen waardoor u slechter voor uzelf zorgt, zoals stress
  • hoe u de gezonde leefstijl kunt volhouden
  • Je valt af
  • Je voelt je fitter
  • Duurzaam resultaat

Bekijk onderstaand filmpje en onze flyer over het GLI traject

Filmpje GLI
Flyer GLI

Hoe kan ik meedoen?

U kunt zich aanmelden voor Samen Sportief in Beweging bij uw huisarts en
en vraag om een doorverwijzing. Deze kan via Zorgdomein naar ons verstuurd worden.


Wat is het programma van de GLI cursus?

In de twee jaar dat je SSiB volgt, heb je begeleiding van een leefstijlcoach. In het eerste gesprek krijg je uitleg over het programma en kun je vragen stellen. Samen kijk je of het programma echt bij je past en welke doelen je hebt. Wil je bijvoorbeeld afvallen, jezelf fitter voelen of kunnen fietsen? Met de hulp van de leefstijlcoach maak je een plan voor het eerste jaar. Daarna start je met de eerste 16 weken van het programma. Je leert de groep mensen kennen die tegelijk met jou starten. In deze weken krijg je:

  • 10 uur begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut
  • 8 uur begeleiding van een diëtist
  • 10 uur bewegen bij een sportaanbieder bij jou in de buurt

De leefstijlcoach geeft je ook tips om gezonder te gaan bewegen en eten, beter te slapen en om te gaan met stress.

Tijdens de eerste maanden maak je kennis met verschillende sporten die je bij jou in de buurt kunt volgen. De leefstijlcoach helpt je om een sport te vinden die echt bij je past en die je leuk vindt, zodat het makkelijk is om vol te houden. Ook wordt er gekeken of de sportaanbieder bij jou in de buurt is en of het binnen je budget past.

Na de eerste maanden kom je nog vier keer met jouw eigen groep bij elkaar. De leefstijlcoach neemt regelmatig contact met je op. Je leert hoe je het bewegen en gezonder eten kunt volhouden. Samen zoeken jullie naar oplossingen voor dingen waar je in dit eerste jaar tegenaan loopt. Als het nodig is, kun je een persoonlijk gesprek met je leefstijlcoach hebben.

In het tweede jaar heb je drie bijeenkomsten met je eigen groep. Daarna heb je vijf keer persoonlijk contact met je leefstijlcoach om je te helpen je nieuwe leefstijl vol te houden.


Wanneer kunt u meedoen?

SSiB is een goede keuze voor jou als je overgewicht of obesitas hebt en boven de 18 jaar bent. Je hebt wel altijd een verwijzing van je huisarts of praktijkondersteuner nodig. Daarvoor wordt er gekeken naar je BMI. Bij een BMI tussen de 30 en 40 kun je altijd meedoen met het programma. Als je een BMI hebt tussen de 25 en 30, moet er ook sprake zijn van een verhoogd risico op suikerziekte en/of hart- en vaatziekten.

U kunt zelf nakijken wat uw BMI is bijvoorbeeld via deze link.

Hoe kunt u meedoen met het GLI traject?

Je huisarts, praktijkondersteuner of specialist meldt je aan bij LeefstijlHUB of bij Bioch/Van der Lans fysiotherapie & oefentherapie. Een medewerker van LeefstijlHUB neemt daarna contact met je op om te bespreken of SSiB het beste programma (GLI) voor jou is. Daarna wordt er een afspraak met een leefstijlcoach bij jou in de buurt gemaakt en kun je starten!

Wat kost het om mee te doen?

Meedoen kost geen geld! De kosten voor deelname aan SSiB worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook hoef je niet eerst een gedeelte van je eigen risico te betalen.

Meedoen kost wel tijd. Tijdens de eerste 16 weken kost het je 2 uur per week om aan je gezondheid te werken. Daarbij komen nog huiswerkopdrachten en voorbereidingstijd.