Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

Samen Sportief in Beweging (SSiB)

Samen Sportief in Beweging (SSiB) is een leefstijlprogramma voor mensen die overgewicht hebben. Mensen met overgewicht hebben een groter risico op ziektes zoals diabetes (suikerziekte) en hartziekten. Op onze locaties in Rijswijk en Den Haag bieden we dit programma aan.

SSiB is een gecombineerde leefstijlinterventie. Als u meedoet aan de gecombineerde leefstijlinterventie gaat u aan de slag om gezonder en fitter te gaan leven. Er bestaan verschillende leefstijlinterventies, elk met een eigen aanpak. In onze GLI gaat het om leren hoe je gezonder kunt leven en meer kunt bewegen, samen met buurtgenoten.

Het GLI programma duurt 2 jaar en krijgt u vergoed vanuit uw verzekering. In het eerste jaar leert u uw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leert u de veranderingen vol te houden. U krijgt hulp van een team van professionals. Zoals een leefstijlcoach, een diëtiste, een fysiotherapeut, een oefentherapeut en sportaanbieders in uw buurt. Zij helpen u om uw leefstijl te verbeteren.

Het resultaat van meedoen aan een GLI is dat u zich fitter en gezonder voelt en dat u ontdekt hoe leuk samen sporten is. Kortom, u leert:

  • meer bewegen
  • gezonder eten
  • goed slapen en ontspannen
  • hoe u om kunt gaan met problemen waardoor u slechter voor uzelf zorgt, zoals stress
  • hoe u de gezonde leefstijl kunt volhouden

klik op onderstaande link voor meer informatie;

https://www.samensportiefinbeweging.nl/deelnemer-gli/ of https://vimeo.com/577466280


Wat is het programma van de GLI cursus?

De leefstijlcoach begeleidt u 2 jaar om u te helpen gezonder te gaan leven.

In het eerste jaar begint u met een gesprek bij de leefstijlcoach. U krijgt uitleg over het programma en u kunt vragen stellen.
U kijkt samen of het programma bij u past. U vertelt waar u graag aan zou willen werken. Wilt u afvallen, wilt u zich fitter voelen, minder snel moe zijn als u de trap op loopt of  misschien kunnen fietsen? Samen maken jullie een plan voor dit jaar. De leefstijlcoach verwijst u door naar een basiscursus van 8 weken. U ontmoet daar mensen die ook graag fitter willen worden. De fysiotherapeut/oefentherapeut begeleidt u 2x per week en de voedingsdeskundige 1x per week. U krijgt hulp om gezonder te gaan bewegen en eten.

In de cursus maakt u kennis met verschillende sporten in de wijk. Uw leefstijlcoach helpt u om een sportclub of beweegclub bij u in de buurt te vinden. Iets wat u leuk vindt, wat u kunt betalen en wil blijven doen.  Zo kunt u het bewegen volhouden na de cursus.

U komt na de basiscursus nog 3 keer met uw eigen groep bij elkaar. De leefstijlcoach neemt regelmatig contact met u op.  De leefstijlcoach begeleidt u in het volhouden van het gezonder eten en bewegen. Samen zoeken jullie naar oplossingen bij problemen waar u tegenaan loopt gedurende dit jaar.

In het tweede jaar heeft u 3 bijeenkomsten met uw eigen groep. Daarnaast heeft de leefstijlcoach 5x met u persoonlijk contact om u te helpen om uw gezondere leefstijl vol te houden. U bespreekt wat goed gaat en wat niet. Soms is het moeilijk om het gezondere eten en bewegen vol te houden. Uw leefstijlcoach helpt u met uw problemen door samen te zoeken naar oplossingen.


Wanneer kunt u meedoen met de GLI?

U mag meedoen als u 18 jaar of ouder bent en overgewicht of obesitas heeft. U heeft een verwijzing van uw eigen huisarts nodig. De huisarts bepaalt of u overgewicht of obesitas heeft aan de hand van uw BMI.

Als uw BMI tussen de 30 en de 40 ligt, dan mag u altijd meedoen aan de cursus. Als u een BMI heeft tussen de 25 en 30 dan moet u een verhoogde kans hebben op suikerziekte en/of hart- en vaatziekten.

U kunt zelf nakijken wat uw BMI is bijvoorbeeld via deze link.

 

Hoe kunt u meedoen?

U maakt een afspraak bij uw eigen huisarts of praktijkondersteuner. U vraagt of u mag meedoen met de GLI Samen Sportief in Beweging.

U krijgt extra informatie over het programma en u neemt zelf de beslissing om mee te gaan doen.

De huisarts verwijst u door naar de leefstijlcoach. De leefstijlcoach belt u op om een afspraak te maken voor een eerste gesprek (de intake).

 

Wat kost het om mee te doen?

Het kost geen geld om mee te doen. De kosten voor het meedoen aan SSiB worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat ook niet eerst van uw eigen risico af.