Handtherapie

Letsels aan de hand kunnen grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse functioneren. Een op het oog klein letsel, zoals een gebroken vinger, kan er al voor zorgen dat u alledaagse bezigheden zoals het gebruik van bestek bij het eten of het opendraaien van een kraan niet meer kunt doen. Daarnaast kunnen handletsels zeer confronterend zijn. Uw handen zijn immers voor iedereen zichtbaar.

Een handtherapeut is een fysiotherapeut of een ergotherapeut die speciaal hiervoor is opgeleid. Handtherapie is vaak een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie, speciaal gericht op de revalidatie van letsels en/of aandoeningen aan de handen.

Handtherapie kunt u onderverdelen in twee revalidatieprocessen : conservatieve en postoperatieve revalidatie.
Conservatieve revalidatie wordt gegeven als een operatie niet noodzakelijk blijkt te zijn. De therapie zal gericht zijn om de handen weer zo goed mogelijk te kunnen gebruiken zodat u uw dagelijkse bezigheden en uw werk weer kunt doen. Zo nodig wordt er gekeken of er aanpassingen nodig zijn op uw werk, of aan de door u gebruikte gereedschappen.
Postoperatieve revalidatie houdt de zorg in na een operatie. Dan ligt de nadruk op het bevorderen van het genezingsproces zoals wondverzorging, littekenbehandeling, oefentherapie, eventuele spalktherapie en oedeembestrijding

U kunt met alle aandoeningen van de hand, pols en onderarm terecht bij een handtherapeut. Voorbeelden van aandoeningen die de handtherapeut zoal behandeld :

  • Blessures of letsel van pols, hand of vinger, bijvoorbeeld een breuk, een afgescheurde pees of een gewricht dat uit de kom is geweest
  • Arthrose in duim,vingers of pols, reuma aandoeningen in de handregio
  • Overbelastingsklachten zoals peesontstekingen/ peesschedeontstekingen (bijvoorbeeld M. Quervain, trigger finger ) en zenuwbeklemmingen ( bijvoorbeeld  carpaal tunnel syndroom )
  • Chronisch Regionaal Pijnsydroom ( voorheen bekend als posttraumatische dystrofie )
  • Revalidatie na een operatie in de handregio ( bijvoorbeeld na een ongeval of na een operatie ter behandeling van de ziekte van Dupuytren of een carpaaltunnelsyndroom )

Door u door een specialist op dit gebied te laten behandelen is de kans van slagen groter waardoor terugkeer naar zelfstandigheid, werk, hobby en sport sneller of beter mogelijk wordt.

Wij zijn aangesloten bij het netwerk Hand & Pols Revalidatie Nederland; een keten van multidisciplinaire revalidatiecentra specifiek voor patiënten met traumatische en niet traumatische hand- en polsproblemen.

Contactpersonen op de praktijk: Tanaquil van Nunspeet en Tynke van der Meer