Dry Needling

Dry Needling is de specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in de spieren, onderdeel van het houding en bewegingsapparaat. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.
In de jaren 50 van de vorige eeuw.werkten  Dr.Janet Travell en Dr. David Simons  in een kliniek voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.  Veel van de patiënten bleken pijnklachten te hebben die afkomstig waren van spieren. De moeilijkheid hiervan was dat de pijn vaak ergens anders gevoeld werd dan dat spier zat. Bij drukken op de spier ontstond elders een “pijnpatroon”. Zo´n plek in de spier noemden ze een “Myofasciaal Triggerpoint.
In Canada en Noord-Amerika en ook Groot- Brittanië  vormt de Dry Needling al jaren een onderdeel van de fysiotherapie.

Dry Needling heeft vooral waarde in combinatie met andere vormen van fysiotherapie of manuele therapie. Vaak worden pijnsyndromen verklaard vanuit scheefstanden van gewrichten. Correctie hiervan lost niet alle klachten op.  De moeilijkheid van Myofasciale Triggerpoints is dat ze vaak buiten het gebied liggen waar de pijn wordt gevoeld. De herkenning en behandeling van het Myofasciale Pijn vraagt veel ervaring en expertise. Vandaar dat Dry Needling wordt gezien als een specialisatie binnen de fysiotherapie. Sinds 2007 heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie als behandelwijze geaccrediteerd en verder omarmd.

Dry Needling is een vooralsnog vooral “evidence based” vorm van therapie gericht op het snel de-activeren van “Triggerpoints”. Deze spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden de pijn op een andere plaats wordt gevoeld, dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

De term “Dry Needling” is het tegenovergestelde van “Wet Needling”. Hierbij wordt middels een injectie een vloeibaar medicijn ingespoten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij veel aandoeningen het plaatsen van alleen een naald net zo goed werkt als het injecteren van een medicijn.

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes welke bij acupunctuur gebruikt worden. Eerst wordt gevoeld waar het triggerpoint zich bevindt. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt, dit is nagenoeg pijnloos. Daarna prikt het naaldje door de spier het triggerpoint aan, dit is een niet pijnlijk, dof gevoel, als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een (electrisch-) schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen er flinke twitches ontstaan. De klacht die normaal wordt ervaren kan worden opgewekt door de twitches.

Oorzaken voor het ontstaan van triggerpoints zijn velerlei, enkele voorbeelden.

• acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
• chronisch; door een langdurig verkeerde houding.
• langdurig overbelasting van bijvoorbeeld arm/nek en of schouder, CANS  (klachten aan arm nek of schouder) voorheen RSI.
• verkeerde houdingen in werksituaties
• overbelasting bij sporters
• beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
• na immobilisatie bijvoorbeeld gipsverband
• post-operatieve situaties
• psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid, mogelijk zelfs burn/out.
• voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
• chronische infecties en allergieën

Hoewel de techniek van dry needling meestal als onprettig ervaren wordt, is hij zeer effectief om een snel herstel te bereiken. De vicieuze cirkel van spanning en pijn als reflex wordt doorbroken.  Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie. Dry needling is dus geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling.

Volgens de wet BIG (art. 36) is triggerpoint, dry needling geen voorbehouden handeling. Fysiotherapeuten in Nederland, die daarvoor een relevante vervolg opleiding hebben gevolgd, mogen deze vorm van behandeling toe te passen.

Contactpersonen op de praktijk Joost Geraets, Frank Schoenmakers en Tynke van der Meer